ראיון עם המשורר המלחין והמוזיקאי ששיריו הפכו לפסקול ילדותנו
שייקה פייקוב מתוך אוסף פרטי
ביום שבת 6.7.2025 ציין שייקה פייקוב את יום הולדתו ה-88
רבים מחבריו, זמרים שכתב להם בירכו אותו בכל מדיה אפשרית.
בתזמון יוצא דופן למחרת, ביום ראשון הלך שייקה פייקוב לעולמו.
באוקטובר שנת 2019 ביקרתי את שייקה פייקוב בביתו שבקיבוץ משמר השרון לראיון מרגש.
בשנים האחרונות הקפדתי לבקרו מדי פעם ולשמור עימו על קשר.
ביום שני נערכה הלווייתו בקיבוץ אשדות יעקב איחוד
בהשתתפות בני משפחתו חבריו ומוזיקאים רבים
שנהנו מפרי עטו במהלך עשרות שנים של כתיבה.
מצרף את הריאיון שנערך ופורסם באוקטובר שנת 2019.
בהגיעי לקיבוץ משמר השרון אחזה בי התרגשות, לא בכל יום אני פוגש מוזיקאי אדיר שפועלו למעלה מחמישה עשורים, ואין אחד במדינת ישראל שלא מכיר את שיריו. שייקה פייקוב נולד כישעיהו פייקוב בתל אביב בשנת 1937, את ילדותו בילה בקיבוץ אשדות יעקב.
מבין שיריו המפורסמים : "ארץ", "תבורכי", "רינגולי", "אחי גיבורי התהילה", "חמסין של ניסן", "לאורך השדרה שאין בה איש", "דרך ישנה", "ארץ ישראל יפה" , "גם אני רוצה לשיר על הכנרת", "ציפור קטנה מחפשת קן" ,"אולי, אולי מחר" "נפשי כלתה לחרוזים", "תקוות ימי" ,"חייכי לי בשירים", "לחוף ירדן", "נפגשנו שוב", "שירי לי" "בואי נשוב אל הטנגו" ,"כמו ציפור" ,"ותבוא עליכם הברכה" .
מהו הזיכרון המוזיקלי הראשון שלך?
"לאמיתו של דבר לא ידעתי שאהיה מוזיקאי, חשבו שאהיה ספורטאי. גדלתי באשדות יעקב איחוד בה עמיצור שפירא היה מורה להתעמלות והיה גם מאמנה של אסתר רוט שחמורוב. עמיצור שפירא, שנרצח מאוחר יותר באולימפיאדת מינכן, אמר לאבא שלי "שייקה יכול להגיע למקום ראשון בארץ..." זה היה בכיתה ט`. הייתי הכי טוב לקפיצה לרוחק וזריקת כדור הוקי.
בימים ההם צילצר היה המורה ההונגרי שלימד אותי מוזיקה. התחלנו כקבוצה של 20 ילדים מהם 19 פרשו ונותרתי רק אני. לכן דן שומרון, שהיה בשכבת הגיל שלי, אמר כי לא צריך מורה לאקורדיון. כי קודם שילמו עבור 20 ילדים ועכשיו נותר רק שייקה אז אין צורך... וזה הרגיז אותי כי היינו ביחד מכיתה ב` באותו חדר בקיבוץ.
שאלתי אם אתם רוצים שאנגן אז אני רוצה אקורדיון חדש. וביקשתי להמשיך ללמוד הנושא לא אושר ושנתיים שבתתי. לאחר שנתיים באה אמא של דן שומרון וביקשה שאחזור לנגן והבטיחה לי אקורדיון חדש שנרכש על ידי גיוסים בשבתות על ידי ילדי הקיבוץ.
קניתי אקורדיון ב"באייר" בחיפה. הבת של הבעלים הייתה אחת המורות שלי בתולדות המוזיקה - בתיה באייר.
הפסנתר הראשון שקניתי היה אחרי שעזבתי את הקיבוץ וגרתי בנתניה המוביל הביא אותו בתלת אופן והרים אותו על הגב לדירה ששכרתי ברחוב אוסישקין. ומאז הפכתי לפסנתרן הפסנתר עדיין פה בקיבוץ אצל הבת שלי (במשמר השרון).
יום אחד ניגנתי בקיבוץ שם היו צוותי הווי נח"ל. באותה תקופה קיבלתי זימון לקורס מ"כים נח"ל. בזמן שניגנתי נכנסו שלושה חיילים שהציעו לי להצטרף לצוות הווי נח"ל ונתנו לי מספר טלפון ששמרתי בכיס. סיימתי קורס מ"כים לאחר תקופה קשה של שישה חודשים ונשלחתי להדריך טירונים.
הגעתי למחנה 80 להדריך טירונים. היות ולא הייתי מרוצה מהיחס של המ"כים לטירונים, החלטתי להתקשר לטלפון ששמרתי בכיסי. באותו היום, בתוך שעתיים, הגיע קומנדקר לאסוף אותי לפיקוד הנח"ל ביפו . רס"ן ארי הרצברג שהקים את להקת הנח"ל שלח אותי לאפסנאות לחתום על אקורדיון (לא על עוזי... אלא על אקורדיון) משם נשלחתי לביתו של מרדכי זעירא ושם למדתי שירים שכתב מרדכי זעירא במשך שבוע שלם.
משם יצאנו לרחבי הארץ ללמד את השירים הראשון היה "מה אומרות עינייך.. " בשנת 1955 בתקופת מלחמת סיני . לאחר 15 שנים הקליט אותו אריק איינשטיין.
לאחר מכן צוותו אותי עם רן אלירן לצוות הווי ונסענו לניצנה (אני הייתי המפקד שלו) ויחד עם אריה ניר (פינל`ה) שתופף על תוף טמבור. ועברנו ברוב ההאחזויות.
את הסחוג הישראלי הראשון הכרתי כשהגעתי עם רן אלירן לבאר שבע ואכלתי אצל מוריס".
הפריצה הגדולה - בשנת 1971 זכית תוך שנה בארבעה פסטיבלים במקום הראשון שניים ילדים: "למה ככה"(אבי טולדנו ועירית ענבי) ו-"אן דן דינו", (יפה ירקוני) שישו ושימחו בואו נשיר אחים (ששי קשת) איך הגעת לפסטיבלים?
"הגעתי בעיקר בזכות דודו ברק שהמליץ לי להלחין לפסטיבלים, ובכלל לשירים, ועל ידי כך להרוויח את התמלוגים דבר שלא קורה הרבה ביצירות מוזיקליות קלאסיות, שבקושי מושמעות ברדיו. בסופו של דבר שיתפתי פעולה עם דודו ברק בכ-50 שירים.
כשנמאס לי להלחין עבור אחרים החלטתי לכתוב גם בעצמי.
את ששי קשת הכרתי בתחילת דרכו כשכתבתי לו את השיר "ותבוא עליכם הברכה" ייצג אותו אז שלמה צח וזה היה השיר הראשון שלו כסולן בדרכו האזרחית.
"שישו ושימחו" זכה במקום הראשון בפסטיבל הזמר החסידי.
ו"אן דן דינו" בוצע על ידי יפה ירקוני .
כשהגעתי לפסטיבלים אם הייתי מחליט שאני זוכה במקום הראשון זה היה קורה. כך היה גם בשנת 1982 כשכתבתי לרונן בהונקר את השיר "אמא" זה היה שלאגר אדיר והשיר נכתב בשל הקשר המיוחד שהיה לרונן עם אמא שלו".
"שיר הבוקר" ששרה נאוה ברוכין למילותיה של המשוררת אלישבע, כיצד הגעת למשוררת הזו?
"בארץ אלישבע הייתה משוררת די אנונימית וכמעט לא הכירו אותה. היא הייתה גיורת. גלעד בן שך מהרדיו סיפר לי על המשוררת הזו. לא הצלחתי למצוא אפילו את הספר שלה, אשתי דאז השיגה לי את הספר של אלישבע בספריה של אורנים ובעקבות כך הלחנתי שבעה שירים של אלישבע שקבורה בבית עלמין כנרת בצמוד לרחל. במשך שנים הייתי מבקר בבית העלמין את הקברים של אלישבע ורחל.
נאווה ברוכין נשלחה עם "שיר הבוקר" של אלישבע לפסטיבל בינלאומי בצ`ילה עשינו טעות כי היא שרה בעברית אבל בכל זאת הגענו למקומות הגבוהים מבין 21 שירים".
ספר על עבודתך עם השירים של רחל המשוררת
"הלחנתי שלושה שירים של רחל, "אני ואתה " של שלישיית צבע טרי, "ברית ההד" (שכתבה לזלמן שז"ר) ו"שירת בוקר" בביצוע צמד העמרנים". כאמור, במשך שנים הייתי מבקר בבית העלמין בכנרת ומניח פרחים על קברה."
מוזיקה לסרטים - איך הגעת לזה?
"ג`ורג` עובדיה פנה אלי לכתוב מוזיקה לסרטים. חלקים מהמוזיקה הייתי כותב לפני שהיה מסריט, הצלחתי בזה משום שאני במאי באופי שלי. הסרטים : "נערת הפרברים" עם עופרה חזה. "נורית" עם יונה אליאן וששי קשת. "קוראים לי שמיל". "רחוב 60" "הדודה מארגנטינה" ועוד". הייתי נותן לבמאי עצה היכן לשים מוזיקה במהלך הסרט אם בכלל."
הזמרת אלכסנדרה
"לאלכסנדרה כתבתי שני שירים "תקוות ימי" ו"נפשי כלתה לחרוזים" (למילותיה של אלישבע ) היא ביצעה אותם נהדר . בזמנו סיפרה לי אלכסנדרה על אבידות שחוותה בחייה, ביניהן מותה של אימה ובעקבות כך החליטה לנסוע לארה"ב שם היא חייה עד היום".
ספר לי על עבודתך עם אילנית
"העבודה עם אילנית הייתה תענוג צרוף. אילנית הייתה יפה ומוזיקלית, היא נולדה זמרת – הייתה לה קול מדהים. לא היה צריך ללמד אותה, התפיסה שלה הייתה מהירה. אני בקשר איתה עד היום והיא מבקרת אותי מעת לעת".
דודו זכאי
"מלח הארץ וישראל היפה. שמעתיו לראשונה כשהופיע עם שלישייה בשם "דרך הגב" מבצעים את "מעשה ביונה". לכששמעתיו אמרתי לאישתי כי עימו אעשה משהו. ועשיתי הרבה".
שירי ארויזיון – "דרך המלך" של גילי וגלית ו"שירו" של שרל`ה שרון.
"בשיר "דרך המלך" הכול החל בבעיה של סאונד. הסאונד באולם, שאני הייתי אחראי עליו, היה טוב, ואילו זה שבקרון הטלוויזיה שם היה במאי הטלוויזיה חגי מאוטנר, הסאונד היה פחות טוב. ולכן הביצוע, כפי שנשמע באולם היה מצוין וראוי למקום הראשון, ואילו מה ששמעו בטלוויזיה ויצא החוצה לקהל המצביעים, היה עם הפקשוש של גילי.
"שירו" של שרל`ה שרון זכה להצלחה רבה בקדם ארויזיון אבל לא הצליח בארויזיון בשל הסגנון של השירה בציבור שפחות מוכר שם."
שירי משוררים
"השיר "עד הלום " של שלונסקי שיר נהדר שהלחנתי בביצוע נהדר של אילנית שעשתה את זה פנטסטי; בשלב מסוים ביצע את זה גם אלי גורנשטיין בהופעה בתיאטרון.
השיר "גם אני רוצה לשיר על הכינרת" שיר מקסים שכתב אילן גולדהירש שנפטר לפני כשנה (19 במאי 2018) שרה את זה עירית סנדלר לא רבים יודעים אבל כתבתי בשיר את הבית האחרון."
השיר "ארץ" והסיפור עם יהורם גאון
"התקשר אלי יום אחד יהורם גאון שעשה חזרות למופע גדול וביקש שאכתוב לו שיר. הבאתי לו את השיר "ארץ" ויהורם מאוד התלהב ממנו והתכוון להקליט אותו. במשך חודשים השיר היה אצלו ובשלב מסוים ניסיתי ליצור עימו קשר לשאול אם הוא מתכוון להקליט את השיר ולא השגתי אותו. פניתי גם לחברת התקליטים באותה שאלה וענו שהם לא יודעים אם יקליט את השיר. בשלב הזה שלמה צח הפציר בי שאעביר את השיר לאילנית שנבחרה כזמרת השנה. אילנית הקליטה אותו והוא הושמע לראשונה במצעד השנתי ברדיו. השיר זכה להצלחה רבה בארץ ובעולם והתפשט "כמו מגיפה" בעיקר בקרב יהודי העולם .יהורם גאון כעס, ולא דיבר איתי במשך שנים בסוף הוא התרצה וכתבתי לו את השיר "בואי נשוב אל הטנגו" שהפך לשלאגר"
השיר "ארץ" עבר כמה גלגולים כשבהתחלה הצעתי אותו לרוחמה רז שהגיעה לאולפן עם קצינת חינוך מצה"ל ניגנתי לה את השיר עם הפסנתר שלמה צח נורא התלהב מהשיר ורוחמה רז ויתרה עליו כי זה היה גדול עליה מידי".
שושנה דמארי וסגירת המעגל
"שושנה דמארי הייתה אלילת ילדותי פעם ראשונה שמעתי אותה במקווה ישראל על במה מבטון וניגן לה משה וילנסקי התמגנטתי ליופיה ולשיריה היא הייתה בת 17.
לאחר שנים כשהתחלתי להתפרסם פנה אלי דודו אלהרר שהיה בן נוער חוץ באשדות יעקב, וביקש שאכתוב שיר לשושנה דמארי. אז כתבתי לה את השיר "הארץ עוד תשקוט" מתוך אלבומה האחרון שנקרא "אור" בהמשך הקליט אותו גם בועז שרעבי. סיפור מעניין שזאב זובה אולמן טעה בכיתוב של העטיפה של התקליט וכתב בטעות הארץ לא תשקוט... והיה צורך בהחלפת כל העטיפות של התקליטים."
השיר -רינגולי
"סיפור מעניין - את הלחן כתב במקרה הזה בועז שרעבי, הפנו את הלחן לאהוד מנור שלא הצליח לכתוב מילים ללחן המורכב. צח הביא אלי את הלחן וכתבתי את השיר רינגולי. השיר זכה להצלחה ואפילו נפתחו פאבים עם השם רינגולי.
יום אחד פנה אלי צח ושאל מה זה השם רינגולי? אז סיפרתי לו שזה שם של ספינה שחותרת לחוף שהמצאתי... לא היה ניתן לכתוב ללחן משהו אחר"
אילנה אביטל – "אותך"
"אילנה אביטל הייתה נערה צעירה וזמרת מוכשרת שלא ידעה כל כך עברית. לאחר שלמדה עברית כתבתי לה את השיר "אותך" היא אהבה את מייק בראנט וכתבתי לה שיר בסגנון הזה. אביטל ביצעה את השיר בפסטיבל הזמר והפיזמון בשנת 1977 הגיעה למקום השלישי והשיר הזה הזניק לה את הקריירה. בשונה מזה ביצעה את השיר "לי נשאר חליל השיר" שהלחנתי למילים של המשוררת אלישבע."
מה הפספוס הגדול של חייך?
בסוף שנות ה-70 הוצע לי לכתוב את המוזיקה לסדרה המצליחה המלאכיות של צ`רלי באולפנים שבלוס אנג`לס. התארחתי בבית של בת דודי בארה"ב ויום אחד נתקלתי בבחור אמריקאי שפגשתי פעם בארץ באולפני קולינור. הוא הכיר לי את המפיקים של הסדרה והם הציעו לי לכתוב את המוזיקה לסדרה, מתוך הרבה מאוד מועמדים. בשל עניין טכני עם המעבר מהארץ עם אישה וילדה קטנה ויתרתי על המשרה החלומית ונשארתי במשמר השרון.
שייקה פייקוב התגורר עד יום מותו בקיבוץ משמר השרון,
הותיר אחריו אוצר בלום. הוא נטמן בבית העלמין
של קיבוץ אשדות יעקב איחוד.
יהי זכרו ברוך.