רוני טוביה / צליל מכוון

הסיפורים מאחורי השירים והאומנים

יעל טבת-אני שקעים לכל קמריך

 

45 שנים לשיר "בתוך" שאחראי לתחילת הקריירה של 3 אומנים שונים

 יעל טבת קלגסבלד - מתוך האוסף הפרטי

"עַל נְשָׁמוֹת שֶׁלִּי אַתָּה שׁוֹלֵט,
עַל דַּקּוּיוֹת שֶׁבִּי פֹּרֵט
עֵת בְּמַבָּט אוֹתָן תִּמְצָא
אוֹ בִּלְחִישָׁה אַחַת רָפָה.

אֲנִי שְׁקָעִים לְכָל קְמָרֶיךָ
אֲנִי יָמִים זוֹרְמִים אֵלֶיךָ
אֲנִי צִפּוֹר אוֹמֶרֶת שִׁירָה
וּבִלְעָדֶיךָ אֵין בִּי מָה.
אֲנִי גְּשָׁרִים לְכָל מִלֶּיךָ
כּוֹכָב נוֹפֵל בְּלֵילוֹתֵךָ
בִּי יֵשׁ נְתִיב כֹּל יֵשׁוּתְךָ
אֲנִי טוֹבַעַת בִּדְמוּתְךָ"

 

בשנת 1977 עלתה דפנה ארמוני על הבמה של בנייני האומה בירושלים, בתחרות `פסטיבל הזמר והפזמון`, ולקול תרועת הקהל ביצעה עם קולה הנפלא את השיר "בתוך". שיר שכתבה יעל טבת והלחין יאיר רוזנבלום. ארמוני הייתה חיילת בקבע בלהקת "צוות הווי חיל האוויר". כאשר ליוו אותה מאחור זמרים די אנונימיים באותה תקופה,  דני בסן, דיוויד ברוזה ואחותו טליה ברוזה.

 

בצילום השיר ניתן לראות בבירור כנראה מרוח אותה תקופה שדיוויד ברוזה ליווה את ארמוני עם גיטרה. לשלושת המלווים היו רק שני מיקרופונים. דני בסן סיפר לי השבוע : "הייתי בלהקת חיל האוויר והיו לנו הופעות שאפילו צולמו לטלוויזיה. בשנת 1977 צומצמה הלהקה לצוות הווי. האחים ברוזה הגיעו לארץ כדי להתגייס. דפנה ארמוני הגיעה מלהקת גייסות השריון. כל מה שאני זוכר מאותו ערב בבנייני האומה  והנה סקופ שטרם סופר, שישבתי עם טמבורין בלי מיקרופון ואפילו לא שמעו אותי שר..."

דיוויד ברוזה דפנה ארמוני ודני בסן (מתוף אוסף התמונות של דני בסן)

 "בתוך". היה השלישי בסדר השירים וזכה לתשואות רמות. השיר הגיע למקום הרביעי באותה תחרות. הזוכה הגדולה במקום הראשון באותו ערב מושלג בירושלים הייתה רוחמה רז עם השיר "רקפת". אין ספק שדפנה ארמוני זכתה באותו פסטיבל בפרסום לו הייתה ראויה, ולתחילתה של קריירה משגשגת.

דפנה ארמוני מספרת על תחילת הדרך:

"בשירות הסדיר שלי הייתי חלק מלהקת גייסות השריון עד שרפול החליט לפרק את הלהקות הצבאיות. מי שנותר פז"מ של מעל חצי שנה הצטרף לצוות הווי, וחיילים כמוני שנותרו להם מספר חודשים בודדים, החליטו להעביר אותי לתפקיד של פקידה במשרד צבאי בחולון. הייתי רושמת שם חיילים. בשלב מסוים החלטתי שזה בזבוז זמן משווע אז פניתי שוב לממונים שהחתימו אותי לשנת קבע וצורפתי לצוות הווי חיל אוויר. בדרך לחזרה בשדה דב, פגשתי בחור שנסע על אופניים בשם דיוויד שאיתו הייתי אמורה לשיר. התברר לי שאותו בחור דיוויד ברוזה, אמור להיות חלק מההרכב, בהמשך הוא ביקש לצרף את אחותו טליה, שרנו באנגלית וספרדית, אפילו מול שר ההגנה של ארה"ב שהקדיש לנו מכתב תודה. דיוויד ברוזה ואני הפכנו לזוג בחיים. ההרכב התגבש סופית כאשר הצטרף דני בסן.

דפנה ארמוני-מתוך האוסף הפרטי

על הבחירה בה לשיר את "בתוך" מספרת דפנה ארמוני:

יאיר רוזנבלום פנה אלי כדי שאשיר בפסטיבל הזמר את "בתוך". הייתה התנגדות מצד המארגנים שחיילת בשירות תשיר כסולנית, לכן הופענו כצוות הווי חיל אויר.

אני מאוד אוהבת את השיר ומרבה לשיר אותו, יעל טבת כתבה מילים מאוד מיוחדות והשיר משתלב מצוין עם הלחן הגאוני לטעמי של יאיר רוזנבלום שלו אני חייבת הרבה עוד מתקופת להקת גייסות השריון. לא בכדי השיר זכה לתשואות רמות מהקהל והוא נטוע עמוק בזמר העברי.

מה הביא את יעל טבת בחורה צעירה בת 21.5 לכתוב שיר אהבה קסום ונוגע ללב עם מילים לא שגרתיות?

הסיפור מתחיל בערב אחד בתחנת רדיו. עם תוכנית  מוזיקלית של ירון לונדון `עלי כותרת`. אותה תוכנית ניהל מבחינה אומנותית יאיר רוזנבלום. יעל טבת נכחה באחד מהשידורים ויאיר רוזנבלום החזיר אותה לביתה. בשיחה שהתגלגלה בין השניים בדרך, התריסה בפניו של רוזנבלום יעל הצעירה כי לכתוב פזמונים זו ממש לא בעיה. ולכתוב שירה זה מסובך.

באותו רגע העביר יאיר רוזנבלום את האתגר לפתחה של יעל טבת וביקש ממנה לכתוב פזמון.

יעל טבת קלגסבלד היא בתו של שבתי טבת הסופר המעוטר. שבתי טבת זכה בפרס ישראל בשנת 2005 והלך לעולמו בשנת 2014 בגיל 88. היחוס המשפחתי של יעל לא מסתיים בכך. אמה אורה היא בת דודו של נתן אלתרמן. המילה הכתובה לא הייתה זרה בבית משפחת טבת.

לאחר אותו מפגש עם רוזנבלום, הגיעה יעל לביתה התיישבה ויצא לה טקסט שאותו העביר ליאיר רוזנבלום.

"אֲנִי גְּשָׁרִים לְכָל מִלֶּיךָ
כּוֹכָב נוֹפֵל בְּלֵילוֹתֵךָ
בִּי יֵשׁ נְתִיב כֹּל יֵשׁוּתְךָ
אֲנִי טוֹבַעַת בִּדְמוּתְךָ"

"הלכתי הביתה, לא הבנתי לאן דחפתי את עצמי, יאיר רוזנבלום לא הגיב כאשר קרא את הטקסט לאחר שבוע הוא התקשר אלי ואמר לי: השיר התקבל לפסטיבל הזמר. רוצה לשמוע אותו ? אמרתי כן ופתאום קרה הדבר הזה, שהוא כל כך גדול שמשהו עובר מדבר אחד לאחר ונוסף לו עוד ממד. וככה פגשתי את דפנה ארמוני שעמדה וזימרה באופן משגע ונוגע ללב"

"אין לי שום זיכרון מהכתיבה של הטקסט, אני לא זוכרת את עצמי יושבת ומוחקת ומתלבטת לגבי איזה שהוא חרוז או איזו שהיא שורה, עדיף לא לשאול על מי השיר תשאלו על מה זה...השיר פרץ והפך לנחלתם של מאזינים רבים. איש איש מוצא בו את מה שהוא רוצה וזקוק למצוא בו."

 

בשנת 2004 השתתף הראל סקעת בתוכנית הבידור המוזיקלית של ערוץ 2, "כוכב נולד". לאחר שהתקבל, עזב את לימודיו והפך במהרה לאחד מהמתמודדים המובילים והאהובים, הן על ידי השופטים והן על ידי הקהל בבית. בשלבי הגמר של התחרות ביצע סקעת את השיר "בתוך". שהיה מבחינת השופטים והקהל בבית לביצוע הטוב ביותר בתחרות של אותה שנה. הראל סקעת הפסיד בגמר להראל מויאל לאחר שביצע את "הנני כאו" של יהורם גאון. היו שטענו כי אם הביצוע של "בתוך" היה הביצוע של הגמר אז הראל סקעת היה זוכה.

מהר מאוד השיר "בתוך" עם הביצוע של הראל סקעת הפך לאחד המושמעים ביותר בתחנות הרדיו, ואחד השירים המבוקשים בספריות הקריוקי. רבים מהדור הצעיר מיחס את השיר לסקעת ובכלל לא מכיר את הביצוע המקורי של דפנה ארמוני.

יעל טבת נולדה כאמור בתל אביב לשבתי ואורה טבת. בצעירותה למדה בתיכון עירוני ד` בתל אביב. שירתה בחיל האוויר. למדה משפטים באוניברסיטת תל אביב. טבת הייתה עורכת וכתבת אופנה בעיתון `הארץ` ולאחר מכן בעלת טור אישי במוסף "סגנון" של "מעריב". היא פרסמה ב`מעריב` ראיונות עם נשים משפיעות בחברה הישראלית וכתבות בנושאים שונים.

הרומן הקצר של טבת עם המסך היה במהלך שנות השמונים כאשר הגישה את פינת האופנה `מתאים לי`, במסגרת התוכנית זהו זה.

מתוך כל השירים שכתבה יעל טבת בלטו מספר פזמונים, חלקם הפכו ללהיטים מוכרים. שניים משיריה, "בגידה" ו"שבועה", הולחנו על ידי רמי קלינשטיין את הראשון שרה ריטה ואת השני שרה בדואט עם קלינשטיין. השיר "סימנים", הלחינה ושרה גלי עטרי. להראל סקעת שצירף לאלבום הבכורה שלו את השיר "בתוך" כתבה בנוסף לאותו אלבום את  "ימים אחרים" ו"אפילו ששריפות". בועז שרעבי הקליט ביצוע משלו לשיר "ימים אחרים"  יעל טבת שיתפה פעולה בכתיבת שירים עם שלומי ברכה, נורית גלרון ונאווה ברוכין.

יעל טבת קלגסבלד היא סופרת מפורסמת בפני עצמה  באמתחתה שלושה ספרים רבי מכר

"שוליית הקוסם", "נמר מעופף", ו"חתן הפרס" שיצא לאור בשנת 2020 במהלך הקורונה וזכה לשבחים רבים.

בספר "חתן הפרס" העלילה סבה סביב סביב צירי פרדות שונים, מבן הזוג, מחברה טובה, ומהאבא. המסע של הגיבורה מתואר בהרבה הומור ואופטימיות סוחפת עלינו, על הורינו, חברינו הטובים ועל כוחה של מחילה.

תרומה לעמותות

 




הכנס/י תגובה

כל הזכויות שמורות